na svoji rodinu čeká poslední vymazlená fenka :-)

                       vrh Nebel Nirvána - máme vánoční štěňátka - vrh X

                                                     chovatelská stanice

                                            IN FINE MUNDI v TELEVIZI:

                               1.vstup ZDE     2.vstup ZDE      3.vstup ZDE

                     chs

Asi každý, kdo chce začít s chovem jakéhokoli pejska, si musí zvolit název své chovatelské stanice. A protože vím, jak těžko se mi informace sháněli, rozhodla jsem se, že se zde budu snažit vám pomoci případně poradit, jak na to....

Nemusím začínat s tím, že vše by mělo předcházet koupí pejska s PP (průkaz původu)Pokud jste si zakoupili štěňátko bez PP, nikdy nebudete moci mít s tímto pejskem či fenkou štěňátka s PP. Založit si chovatelskou stanici musí pouze majitelé fenek s PP, kteří budou chtít chovat štěňátka s PP. Vámi zvolený název chovatelské stanice budou mít Vaše psí miminka ve svém rodném listě (PP - průkaz původu) zaznamenáno jako jejich "příjmení"

Mít ale štěňátka s PP neznamená mít je automaticky jen proto, že rodiče jsou s PP. Před připuštěním fenky již musíte mít Vaši chovatelskou stanici zaregistrovanou (poplatek za registraci v roce 2013 1.815,- Kč) Aktuální ceník naleznete http://www.cmku.cz/cz/cenik-151 Tento poplatek zaplatíte ČMKU (Česko - Moravská Kynologická Unie)- certifikát vám přijde na dobírku. Každá osoba má právo na registraci pouze jedné jediné chovatelské stanice - pokud ji třeba prodáte či darujete, nemůžete si na své jméno zaregistrovat jinou. Také název by jste měli volit takový, aby se hodil nejen k aktuálnímu plemeni, kvůli kterému si zařizujete chovatelskou stanici, ale volte raději takový, který se bude případně hodit i k plemenu jinému. Asi by nebylo moc vhodné, aby měl třeba Jorkšírský teriér v "příjmení" název "divoký vlk"

Názvy chovatelských stanic zašťiťuje FCI - Fédération Cynologique Internationale se sídlem v Londýně. Jsou zde názvy všech světových chovatelských stanic, a každá má své unikátní jméno. Název může být libovolný, bez chyb. Může být v jazyce Českém i jakémkoli jiném. Nesmí být tento název již registrován. Proto je vhodné, před požádáním registrace si toto ověřit, nejlépe přímo na stránkách FCI - dostanete se na ně: http://www.fci.be/en/affixes/

Tak. Máte vymyšlený název, který není registrovaný. Ovšem mohlo dojít k registraci i v meziobdobí - Vašim nápadem a registraci jiných chovatelem, který měl zrovna ten samý nápad....

Proto aby se neprodlužovala doba na vyřízení chovatelské stanice, těch názvů by jste si měli vymyslet víc, maximálně ale  šest. Zapíšete je v pořadí, v jakém chcete, aby byla případně použita (bude-li název na pozici č.1 obsazený, název na pozici č.2 bude volný - váš název bude ten, co je na pozici č.2....atd.) Žádanka o mezinárodně chráněný název chovatelské stanice: http://www.cmku.cz/cz/formulare-136

Počítejte ovšem s tím, že doba pro vyřízení může být dlouhá i několik měsíců. Pokud budete moc zvědaví, můžete si Vaše návrhy zkoušet napsat na stránkách FCI - a název, který Vám byl schválen z Vašich návrhů se na jejich stránkách objeví dříve, než Vám přijde poštou. Já na to tímto způsobem přišla.....ale ke své smůle můj název opsali na FCI špatně, tak jsem to ještě předem hlásila na ČMKU. Ti sice o tom ještě nevěděli, ujistili mě, že názvy oni poslali správně a jak jim to přijde tak požádají o opravu!

Mnoho lidí by si myslelo, že to je vše..... ale není

to nejdůležitější Vás ještě čeká, tedy pokud toto již nemáte za sebou. Setkala jsem se s názorem - a k mému údivu si to většina lidí myslí, že jim pořízení fenky s PP a krytí s pejskem s PP zaručí, že jejich potomci automaticky budou PP mít. To ovšem není pravda. Se svým pejskem, a je to jedno, zda je to fenka či pes musíte absolvovat bonitaci. Je to taková "kontrola" kde se zjistí, zda Váš pejsek či fenka jsou zdraví a je vše tak, jak doporučují standarty toho kterého plemene. Pokud Váš pejsek z těchto standartů vybočuje, nebo má-li nějaké zdravotní problémy, bonitací neprojde. To znamená, že bude z chovu vyloučen a nebude moci mít štěňátka s PP. Jelikož k vyloučení z chovu dochází ze závažných důvodů, proto se nedoporučuje nákup pejska bez PP. Je to sice dražší záležitost, ale zase máte větší "jistotu" že si kupujete nejen zdravého jednince, ale i tu rasu, o kterou máte zájem.

Konkrétní podmínky bonitace zjistíte ve Vašem klubu chovatelů. Konkrétně u SAV to je:

- absolvování dvou výstav, z nichž jedna musí být klubová a druhá minimálně národní (nepočítají se krajské, oblastní apod.)

- rentgeny DKK a DKL (předních loktů a zadních kyčlí) - nutno nechat posoudit posuzovatelem, který má na to licenci, některá plemena mají tohoto lékaře již určeného!

- vyšetření na PRA (v současnosti stačí 1x za život pejska) a dědičné oční vady (tzv. DOV - vyšetření platí 1. rok) - vystavuje veterinární lékař - oční specialista.

bez těchto vyšetření nebude pejsek připuštěn k bonitaci !!

Pro další chov je potom vhodné si udělat testy na DM a Dwarf. Pokud však narazíte na "čistého" protějška, testy mít nemusíte. Ale určitě je lepší vědět, jak na tom Váš pejsek je.


 

Copyright © bez souhlasu majitelky stránek platí zákaz kopírování veškerých textů, obrázků, fotografií a jejich dalšímu šíření či jinému použití. Tvorba stránek pro chovatele.

Tvorba luxusnich stranek pro chovatele, foceni psu Praha